Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!

Vaikka päätyökseni myyn lankoja, olen mielestäni mukana hyvinvointibisneksessä.

Vaikka käsitöillä saa nopeammin niskat jumiin kuin painon tippumaan, siitä huolimatta että neulomalla ja virkkaamalla saa aktiivisuusrannekkeeseen huijattua helposti huimat askelluvut, koen käsitöiden olevan omalle hyvinvoinnilleni yksi tärkeä kulmakivi.

Käsityöt lisää hyvinvointia.

Kun itse reilu kymmenen vuotta sitten uudelleen innostuin käsitöistä, syynä oli halu oppia uutta, saada vastapainoa työssä käynnille ja yksinhuoltajan arkeen, kokea onnistumisen kokemuksia, nähdä työni tulokset konkreettisesti ja ennen kaikkea, levähtää. Kun kiire alkaa siitä, että herätyskello pirahtaa, herätät lapsen ja koitat päästä ajoissa hoitopaikalle ja töihin, illalla on vaikea rauhoittua. Käsitöiden parissa kummasti tunsi olonsa ns. tehokkaaksi, vaikka taitojen harjaantuessa suurin keskittyminen kohdistuikin teeveen seuraamiseen ja istumiseen. Kutsuisin tätä aktiiviseksi levähtämiseksi.

Elämääni on mahtunut kaikenlaista mutta tuntuu, että tahti sen kun kiihtyy. Ehkä olen luonteeltani sellainen, että vedän puoleen kaaosta sitä itse edes tiedostamatta. Kaukana on yksinhuoltajan kiire arki, läsnä on seitsen henkinen uusperhearki ja yrittäjyys. Välimatkaa näille elämän eri vaiheille on kertynyt fyysisesti yli 700 km kun kerettiin muuttaa Oulusta Hankoon, silti ei tekemisen tahti ole hävinnyt mihinkään.

Ihanat langat ilostuttaa, vaikka ne olisivatkin vain korissa olohuoneessa. 

Käsityöt on täynnä tunnetta

Käsityöt kulkevat mukana reissuissa, automatkalla ja junamatkoilla. Ilossa ja surussa, ahdistuksessa ja tietämättömyydessä. Sitä neuloo tylsyyden hetkinä ja samalla kun Iivo Niskanen hiihtää maailmanmestaruuskisoissa, tekemisen asento on jotain istumisen ja seisomisen väliltä. Eihän siinä jännityksessä oikein ergonomiaa kerkeä miettiä, kun toiveissa kimmeltää hiihtokulta.

Käsitöitä tehdään, kun sukuun syntyy uusi tulokas. Monet neulovat taivasmatkasukkia poisnukkuneille läheisilleen. Itse tehtyjä sukkia tehdään porukalla hyväntekeväisyyteen ja koetaan yhteisöllisyyttä ja osallisuutta hyvän tekemiseen. Osa koittaa tienata muutaman euron pienen eläkkeen lisäksi kiertämällä myyjäisiä. Jotkut piilottavat valmiita sukkia ja lapasia bussipysäkeille, palelevien matkalaisten iloksi.

Niin paljon tunnetta ja elämää mahtuu pieneen käsityöhön.

Käsitöillä voi tehdä paljon hyvää. Antamisen ilo on yksi ihanimmista asioista. 

Hyvinvoinnista huonovointiin

Matka hyvinvoinnista huonovointiin on lopulta aika lyhyt. Sen olen saanut itse kokea jälleen kerran, kun yrittäjyyden sekä perheen tuoma vastuu on kaatunut rytinällä päälle. Menetetyn hyvinvoinnin arvon huomaa vasta kun on astunut huonovoinnin rajan yli. Takaisin ei pääsekään pelkällä tahdonvoimalla vaan on tarkasteltava elämää uudelleen. Ehkä itkeä pienet (isot) itkut ja tehdä elämän sotasuunnitelma uudelleen. Ei ole pilleria takaisin hyvinvoinnin pariin. Käsitöistä kipeytyneet käsivarret eivät parane ”sillä millä se on tullutkin”, kuten ohje oli 90-luvulla kipeisiin lihaksiin.

Oma matka takaisin hyvinvointiin on auttanut tarkastelemaan omaa elämää monelta eri kantilta. Pelkkä kävely metsässä ei yksistään riitä. Lautasmallin ja sateenkaaren syöminen ei yksistään riitä. Neulominenkaan ei vie pois kasautuneita harmeja. Ei ole pikamatkaa tässä lajissa eikä pilleriä. Pitää vaan elää ja oppia.

Eteeriset öljyt

Oma oppitaival on tuonut yhtenä hyvinvoinnin osa-alueena arkeeni eteeriset öljyt. Saan paljon voimia, lohtua, helpotusta ja iloa siitä, kun voin luonnon omilla tuoksuilla piristää ja motivoida itseäni jaksamaa vaikka arki näyttäisikin harmaalta. Elämäni tuoksuu tuoreelta appelsiinilta, aistit herättävältä piparmintulta ja häivähdyksen rauhoittavalta laventelilta. Näillä konsteilla tasoitan stressistä pamppailevan sydämeni, luon turvallista lohtua harmaisiin hetkiin ja motivoin luovaa mieltäni. Niistä löytyy myös erityisen tehokas apu, kun käsissä painaa neulotut kilometrit.

Opetan matkallani mukaan tarttuneita öljyoppeja maaliskuun 14. pv starttaavassa nettivalmennuksessa, johon olet tervetullut mukaan. Ilmaiseen valmennnukseen mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautunutta, ilmainen kurssi kestää n. viikon ja postitan öljynäytteet kotiisi kun täytät tietosi ilmoittautumiskaavakkeeseen. Laitathan kutsuja kohtaan nimeni, Katja Anisimaa, niin saat minulta henkilökohtaista kurssipostia.

Voit ilmoittautua kurssille mukaan TÄLLÄ LOMAKKEELLA.  Olisi ihana nähdä sinut siellä, riittää että olet avoin kokeilemaan eteerisiä öljyjä ja niiden hoitavia vaikutuksia. Lupaan, että ainakin tuoksut hyvälle kurssin loputtua.

Mikäli sinun hyvinvointisi kumpuaa käsitöiden kautta, kurkkaa löytyisikö verkkokaupan alekorista sinulle edullisia materiaaleja tuleviin projekteihin. Siellä on osa tuotteista jopa -60 % sillä hyllyjen siivous on parasta aikaa meneillään. Verkkokauppa löytyy osoitteesta www.lankasatama.fi

Pidä huolta itsestäsi. Kurkkaa jumppavinkkejä aiemmasta postauksestani, että ryhti ja neulonta-asento pysyvät hyvinä, Käsityöntekijän hyvinvointi ja ergonomia.

Tiedän, että lukisit tästä blogista mieluummin ohjevinkkejä. Tällä kertaa tuli pientä tunnelmointia ja ajatuksia. Ehkäpä vinkkejä on tarjolla taas ensi kerralla.

Kirjoittelemisiin!

Katja

Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!