Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!

Isoäidinneliö

Virkattu jämälankapeitto syntyy sukkalangan tähteistä.

Sekoita värejä rohkeasti, älä suunnittele. Työnnä kätesi sohvan laidan yli lankakoriin ja nappaa se, joka osuu ensimmäisenä hyppysiisi. Näin tulee kaikista hienoin peitto. Isoäidinneliö syntyy myös aloittelevan virkkaajan käsissä.

Isoäidinneliö oli ensimmäisiä käsitöitä, joita aloin kymmenisen vuotta sitten tekemään sitten kouluaikojen. Herättelin taitoja esiin netistä löytyvien ohjeiden avulla. Tehtyäni toista sataa pientä isoäidinneliötä, totesin, että homma hallussa. Mitä seuraavaksi?

Sillä tiellä ollaan.

Mielelläni jaan teille tämän muiston ja rohkaisen ottamaan koukun ja langan käsiin ja kokeilemaan. Käsityöt ovat helppo tapa rentoutua työpäivän päätteeksi ja saada onnistumisen kokemuksia. Kunhan muistat, että myös ammattilaiset joutuvat välillä purkamaan.

Torkkupeitto on virkattu isoäidinneliö. 

Vaikka isoäidinneliö on helppo tehdä, saman näköiseeen lopputulokseen pääsee monin eri keinoin. Tässä Meillä kotona -sivuston ohjeessa pylväsryhmien väliin virkataan yksi ketjusilmukka. Tähän malliin Novita tarjoaa myös video-ohjeen.

Itse tykkään virkata ilman tuota ylimääräistä ketjusilmukkaa pitkillä sivuilla, kulmissa lisään aina 3 ketjusilmukkaa pylväsryhmien väliin. Jostain syystä tällä tyylillä tehtyyn isoäidinneliöön ei löydykään helposti ohjetta.

Lankajämiä peittoon kului n. 1,3 kg ja sivujen pituus oli valmiissa peitossa vajaa 1,5 m.

Valittaako kotiväki liiasta lankamäärästä? Yleltä Hercule Poirot telkkariin tai BookBeatista Cheringhamin mysteerit kuunteluun ja koukku heilumaan. Tällainen peitto olisi ihana antaa myös lahjaksi, mutta tämän version haluat pitää itse.

Jämälankapeittoon voit sekoitella huoletta erilaisia lankajämiä, mutta pinta pysyy siistinä ja koko säännöllisenä kun pidät lankavahvuuden suurin piirtein samana koko projektin ajan. Itse tuhlasin tähän työhön 6-säikeiset, keskivahvat sukkalangat mutta mukaan sujahti muutama ohuempi ja muutama paksumpi lankajämä.

Painoa virkatulle torkkupeitolle tuli n. 1,3 kg.

Torkkupeiton kulmiin halusin lisätä vielä pienet tupsut. Peitto suorastaan huusi viimeistelemään kulmat näillä söpöillä yksityiskohdilla. 

Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!