Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!

Huovutetut lapaset Lettlopi-langasta

Joskus kauan sitten päätin testata islantilaisvillan huopumista. Neuloin Lettlopi-langasta jättisuuret lapaset ja heitin pyykkikoneeseen huopumaan. Lopputuloksena oli kevyet, tiiviit, pörröiset ja sopivan napakat villalapaset kylmiin syksyn ja talven viimoihin. Lapanen oli jo koneesta tullessaan ihanan pörröinen, joten sitä ei tarvinnut käsitellä enää huovutuksen jälkeen.

Lettlopi-lankaa käytetään pääsääntöisesti islantilaisneuleissa jotka koreilee upeilla kaarrokekuvioillaan. Huovutettuna siitä tulee etenkin lapasiin juuri oikea paksuus, paksummista huovutuslangoista huovutetut lapaset ovat makuuni liian jäykkiä.

Islantilaisvilla Lettlopi

Malli on herättänyt kaupalla paljon kyselyitä ohjeesta, joten tässä teille upea lapasohje islantilaisvillalle.

Huovutetut lapaset

Tarvikkeet: 

2 kerää Lettlopia
Sukkapuikot koko 6
Isosilmäinen neula lankojen päättelyyn
Koko: nainen(mies)
Luo sukkapuikoille 36(40) silmukkaa. 
Neulo ensimmäinen kerros nurin. 
Neulo oikeaa, kunnes varren pituus on 15(17) cm. 

Vasemman käden peukalo: 

Neulo kakkospuikon viimeiset 7(8) silmukkaa apulangalle, siirrä apulangan silmukat takaisin oikean puolen puikolle ja neulo ne oikein alkuperäisellä langalla. 

Oikean käden peukalo: 

Neulo muuten samoin, kuin vasemman käden peukalo, mutta neulo apulangalle kolmospuikon ensimmäiset 7(8) silmukkaa. 
Neulo oikein 16(18) cm peukalon apulangasta laskettuna. 

Lapasen kärki: 

Neulo nyt kärkikavennus joka kierroksella. Neulo 1. ja 3. puikon alussa 1 o, nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja heitä nostettu silmukka neulotun yli (ylivetokavennus) sekä 2. ja 4 puikon lopussa 2 s. oikein yhteen, 1 o, 
Kun puikoilla on jäljellä 8 silmukkaa, leikkaa lanka, pujota silmukoiden läpi, kiristä kevyesti ja päättele nurjalle puolelle. 

Peukalo:

Poista apulanka ja poimi 7(8) silmukkaa sekä ylä- että alareunasta. Nosta yksi silmukka vielä toisesta reunasta, jaa silmukat kolmelle puikolle. Peukalossa silmukoita yhteensä 15(17)s. Neulo ensimmäisellä kerroksella nostetut silmukat takareunasta. 
Neulo oikeaa 9(11) cm. 
Neulo nyt joka puikon alussa 2 o yhteen kunnes puikolla on enää 3 silmukkaa. Katkaise lanka, pujota neulan avulla silmukoiden läpi, kiristä kevyesti ja päättele nurjalle. 

Huovutus!

Mikäli et ole aiemmin huovuttanut, kokeile lapasten huovuttamista parin pyyhkeen tai farkkujen kanssa ensin 40 asteen ohjelmalla. Mikäli lapaset eivät ole huopuneet tarpeeksi, voit toistaa pesuohjelman tai pestä hieman kuumemmalla ohjeella. 
Itse huovutan omat lapaseni 60 asteen lyhytohjelmalla. 
Kuosittele lapaset kosteana muotoonsa ja anna kuivaa pyykkitelineen päällä. 

HUOM!

Huovutustulos riippuu langasta, puikkokoosta (liian pienellä puikkokoolla neulotut työt ei huovu kunnolla), käsialasta, pyykkikoneesta, veden kovuudesta/pehmeydestä, pesulämpötilasta ja ehkä mukana on joskus myös vähän onnea. Tästä syystä toisen työ voi olla eri kokoinen kuin toisen. Malttia huovutukseen. 
Huovutetut lapaset

Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!