Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!

Helppo merinohuivi, lankana Teetee Helmi, väri 901, vaalea beige

Ensimmäinen huivi syntyi vain tekemisen ilosta. Ihana merinovilla houkutteli hyllyssä ja mielessä oli jotain rytmikästä, hieman pitsimäistä muttei liikaa röyhelöä. Kuvio muodostui pikku hiljaa neuloessa, ilman sen suurempaa suunnittelua. Huivi on helppo neuloa, sopii aloittelevallekin huivin tekijälle, reikäosiot koostuu langan kierroista ja oikein yhteen neulottavista silmukoista, loput on aina oikeaa. 
Huivi on kaupalla herättänyt paljon ihastelua ja ohjekyselyjä. Kirjoitan alle suuntaa antavan ohjeen jonka pohjalta saat tehdä niin paljon reikäkuviota kuin haluat! Perusohjetta soveltamalla saat siitä muokattua näköisesi. Mikäli et niin välitä tuosta pitsimäisestä reikäkuviosta, voit halutessasi neuloa huivin alusta loppuun pelkästään aina oikeaa. 

Tarvikkeet: 

Pyöröpuikko koko 4,5 80 cm kaapeli

ALKU

Luo 7 silmukkaa

Peruskerrokset:

*Krs. 1 Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo oikein, kunnes puikolla on 2 silmukkaa neulomatta. Neulo seuraava silmukka oikein sekä etu- että takareunasta, neulo viimeinen silmukka oikein. Käännä.

Krs. 2 Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo 1 s o, ota langankierto puikolle ja neulo oikein, kunnes puikolla on 2 silmukkaa jäljellä. Neulo viimeiset silmukat takareunasta oikein yhteen.

Krs. 3 Neulo kuten krs 1.

Krs. 4. Neulo kuten krs. 2*

Neulottuasi peruskerrokset 1 – 4, silmukkamäärä on lisääntynyt kahdella.

Toista peruskerroksia 1. ja 4. yhteensä 10 krt, jolloin puikolla on 28 silmukkaa. Puikon ensimmäinen silmukka nostetaan joka kerroksella nurin neulomatta.
Siirry kuvioneuleeseen, kun olet viimeksi neulonut 4. kerroksen.

Kuviokerrokset:

*Kuviokrs. 1 Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo 1 s oikein. *Ota langankierto puikolle ja neulo seuraavat 2 silmukkaa oikein yhteen.* toista kerros loppuun, kunnes puikolla on 2 s. Neulo seuraava silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, neulo viimeinen silmukka oikein.

Kuviokrs. 2 Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo 1 s oikein, ota langankierto puikolle. Neulo kaikki silmukat ja langankierrot oikein, kunnes puikolla on 2 silmukkaa. Neulo ne takareunasta oikein yhteen.

Kuviokrs 3. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo 1 s oikein. *Ota langankierto puikolle ja neulo seuraavat 2 silmukkaa oikein yhteen.* toista kerros loppuun, kunnes puikolla on 3 s. Neulo 1 o, seuraava silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, neulo viimeinen silmukka oikein.

Kuviokrs. 4 Neulo kuten kuviokrs. 2.*

Huivi koostuu oikeista kerroksista, sekä pitsimäisemmistä kuviokerroista. Lankana Katian Merino Tweed

HUIVIN VARTALO

Huivin keskiosa koostuu vuorotellen neulottavista Peruskerroksista sekä Kuviokerroksista. Voit halutessasi neuloa loput huivista omassa tahdissa. Voit tehdä pitempia peruskerroksia väliin tai loppu huivin pelkkää kuviokertaa.  Mikäli haluat saada raidoistasi säännölliset ja noudattaa ohjetta, alla ohjeet siihen.

Neulo ensin rivit 1 – 6, toista sen jälkeen rivejä  2 – 6 kunnes huivi on haluamasi mittainen. 

1. Jatka nyt neulomalla Peruskerroksia 1 – 4 yhden kerran. (34 s.)
2. *Neulo jälleen uusi kuviokierros, neulomalla Kuviokerran kerroksia 1 – 4, 4 kertaa.
3. Neulo Peruskerrokset 1 – 4 yhden kerran.
4. Neulo Kuviokerran kerroksia 1 – 4 2 krt
5. Neulo Peruskerroksia 1 – 4, 8 krt
6. Neulo Kuviokerran kerroksia 1 – 4 yhden kerran.* toista vartalo-osuuden rivejä 2 – 6, kunnes huivi on haluamasi mittainen. Voit lopettaa huivin missä vaiheessa vain tai jatkaa niin pitkäksi kuin haluat.

Huivin iso päättelyreuna on kaunis, kun siihen tekee pitemmän pätkän pitsistä kuviokertaa. Mikäli päätät huivisi pitsiseen kuviokertaan, neulo nurja puoli vielä ohjeen mukaan kaikki silmukat oikein, ja päättele oikealla puolella normaalisti kaikki silmukat.


Vinkki! 

Langanvaihto: Kun lanka alkaa loppumaan, jätä vanhasta langasta n. 20 cm pätkä ja laita uudesta kerästä langan alkupää langan jämän kanssa päällekäin. Neulo uutta ja vanhaa lankaa (lanka kaksinkertaisena) n. 10 cm ja jatka sitten uudella langalla. Loputksi voit leikata repsottavat langat pois, tai pujotella parin silmukan verran työhön. Langanvaihto jää huomaamattomaksi eikä päätellyt langat näy huivista, ja voit käyttää sitä kummin päin haluat. 

Viimeistely:

Laske puhtaaseen ämpäriin käden lämpöistä vettä reilusti. Ole tarkka veden lämpötilan kanssa, se ei saa olla liian lämmintä, eikä kylmää. Lisää pari tippaa käsitiskiainetta, esim. Fairy. Upota valmis huivi likoamaan veteen tunniksi pariksi. 
Kaada vesi pois ja lisää uutta vettä tilalle huuhdellaksesi pesuaineet pois. Käsittele märkää ja raskasta huivia nyt varoen ja vältä nostelemista ja venyttämistä. Painele huuhteluvedet pois painelemalla huivia ämpärin reunaa vasten. Voit toistaa huuhtelun vielä uudelleen. 
Kun olet puristellut enimmät huuhteluvedet pois, nosta märkä huivi suuren pyyhkeen päälle varovasti ja kuosittele muotoonsa. Kääri pyyhe rullaksi, tarvittaessa käännä rulla vielä kahtia ja kävele rullan päällä niin, että loputkin irtovedet lähtevät huivista. 
Avaa rulla ja nosta huivi kuivumaan kuivan pyyhkeen päälle laakana, esim. saunan lauteille tai muulle tasaiselle pinnalle. Anna kuivua ainakin vuorokausi. 
Viimeistelypesu avaa neulotun kuvion ja silottaa silmukat tehden lopputuloksesta siistin ja tasaisin. Ota huomioon, että huivin koko kasvaa hieman viimeistelypesun tuloksena. 

Sitten vaan huivi kaulaan ja menoksi!

Lankoja löydät osoitteesta www.lankasatama.fi 

Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!