Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!

Helppo raglanneule alhaalta ylös neulottuna Babyull Lanett -merinovillalangasta. 

Siskon poika Valtteri, kummipoika nro 2, asustelee Tupoksessa, Oulun lähistöllä. Kun itse asun Hangossa, me nähdään aivan liian harvoin ja tuo suloinen pikkuherra kasvaa hurjaa kyytiä että kummitätiä ihan hirvittää.

Olen neulonut takkeja ja paitoja lähipiirissä oleville lapsukaisille ja halusin tehdä jotain myös Valtterille. Oikeastaan Valtterin neule oli testikappale elämäni ensimmäiseen itse suunnittelemaani alhaalta ylös neulottuun raglanhihaiseen perusneuleeseen. Haasteena oli nimen omaan tuo välimatka, joten neuleen tekeminen eteni täysin siskon ottamien mittojen avustuksella.

Kuten aiemmin lupailin, koitan saada ruutupaperivihkon töherryksistä selvää ja kirjoitella ohjetta myös teille. Ilmeisesti alhaalta ylös -neulottuihin neuleisiin ole niin paljon ohjeita joten toivottavasti tästä on apua.

Alhaalta ylös -neule neulotaan näppärästi pyörönä helmasta kohti kaula-aukkoa. 

Valtterin raglanpaidan mitat: 

  • rinnan ympärys: 60 cm
  • hihan pituus 22 cm
  • kaula-aukon ympärys: 45 cm
  • Vastaa n. kokoa 80/86 cm

Neuleen tiheys: 25 silmukkaa / 10 cm

Helppo alhaalta ylös -raglanneule yhtenä kappaleena neulottuna

Ensin luodaan helman silmukat ja neulotaan pyörönä kainaloihin asti. Sitten ne
ulotaan molemmat hihat, asetetaan ne vartalon sivuille samalle pyöröpuikolle ja kavennellaan kaula-aukkoa kohti.

Helma: 

Luo 170 silmukkaa pienemmälle pyöröpuikolle ja aseta silmukkamerkki kerroksen vaihtumisen merkiksi sekä toinen silmukkamerkki neuleen puoleen väliin (neulo 85 silmukkaa, aseta merkki).

Neulo *1 o silmukan takareunasta, 1 n* resoria 8 kerrosta. Vaihda sitten paksummille puikoille ja neulo oikeaa suljettuna neuleena, kunnes helman pituus on 23 cm.

Seuraavalla kerroksella, päättele molempien merkkien molemmin puolin 2 silmukkaa (kainalot).

Hihat: 

Luo ohuemmille sukkapuikoille 28 s, laita silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohdaksi tai pidä aloituslankaa merkkinä, ja neulo *1 o silmukan takareunasta, 1 n* neulosta 8 kerrosta.
Vaihda paksummat puikot.

Neulo sileää oikeaa, lisäten kerroksen vaihtumiskohdan molemmin puolin 1 silmukka (voit nostaa silmukoiden välisen langan ja neuloa sen takareunasta oikein).

Tee lisäyksiä n. 6 cm välein 13 kertaa, silmukoita pitäisi olla lisäysten jälkeen 54 silmukkaa. Lisää vielä yksi silmukka, niin että silmukkaluvuksi tulee 55.

Hiha on valmis, kun sen pituus on 22 cm. Päättele 2 silmukkaa kerroksen vaihtumisen molemmin puolin, yhteensä 4 silmukkaa (kainalo).

Liitä hiha (silmukkamerkki/kerroksen vaihtumiskohta tulee kainaloon) helman pyöröpuikolle (aseta silmukkamerkki ennen hihaa ja hihan jälkeen), neulomalla hihan silmukat niille merkattuihin kohtiin, katso kuva alla. Lisää silmukkamerkit

Ensimmäiset kerrokset ovat hieman haastavia, mutta työn teko helpottuu kyllä pian.

Tee toinen hiha samoin.

Raglankavennukset: 

Raglankavennuksia tehdään joka toinen kerros, kunnes kaula-aukko on sopivan kokoinen.
Toisella kerroksella kaikki silmukat neulotaan oikein.

Kavennukset tehdään aina,
1. kun silmukkamerkkiin on vielä 3 silmukkaa neulomatta, tee silloin 2 o yhteen kavennus ja neulo viimeinen silmukka oikein.

2. kun olet neulonut yhden silmukan merkin jälkeen, tee ylivetokavennus (nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein, heitä nostettu silmukka neulotun yli).

Joka kerroksella vähenee 8 silmukkaa.

Neulo seuraavalla kerroksella kaikki oikein.
Toista näitä, kunnes jäljellä on 112 silmukkaa tai kaula-aukko on sopivan kokoinen.

Kaulus: 

Vaihda pienemmät puikot ja neulo 1 o takareunasta, 1 n -resoria 8 kerrosta. Päättele.

Ompele kainalosaumat kiinni, päättele langan päät ja tee viimeistelypesu (katso ohje tämän postauksen lopusta >> )

Valtteria meinasi kuvaushommat vähän väsyttää, mieluummin menisin vaikka päikkäreille. Uudessa paidassa on hieman varaa, jotta se menisi vielä syksyllä. Pikkuiset, kasvavat niin vauhdilla. 

Babyull Lanett on yksi parhaimmista vauvalangoista. Se on todella pehmeä, sitä on ihana neuloa ja näyttääkin vielä hyvältä. 

Näissä kuvissa Valtteri hassuttelee uusi villapaita päällä. Koko on tehty hieman nykyistä kokoa isommaksi, että se sopisi Valtterille vielä syksyllä. Tai sitten täti tekee syksyksi taas uuden.

Mannekiinillä on meno päällä. Raglanhihat istuvat myös hyvin lasten pienemmissäkin neulokoossa. 

Eipä taida merinovillaneule haitata näin kevätsäilläkään. Babyull Lanett on hyvä lanka myös lämpimämpiin kesäneuleisiin. Kuumat kesäpäivät ovat lopulta aika harvassa. 

Mikäli huomaat ohjeessa virheen, ilmoitathan siitä minulle [email protected]
Olen itse tehnyt neuleen, mutta ohje on kirjoitettu jälkikäteen tekemistäni muistiinpanoista.

Tekemisen iloa!

www.lankasatama.fi 

Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!