Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!

Raglaneiden jälkeen vähän helmaa, sitten lyhyet hihat, viimeistelyt ja se onkin jo valmis. Lankana Tynn Line. 

Ei tarvitse edes silmiä sulkea, kun näen itseni kävelemässä Hangon aurinkoisilla hiekkarannoilla, meren kevyesti lainehtiessa rantaan, lokkien kirkuessa ja auringon paahteen iholla. Päällä on ihanan väljä ja viileä pellavapaita, jalassa farkkushortsit ja pinkkiä lakkaa varpaankynsissä. Kesä… 

Ihana mielikuva, joista kaikkea muuta olisi tarjolla paitsi se pellavapaita. Kesään ja lämpöön on vielä hetki aikaa, joten tuumasta toimeen. Sopiva lanka, mukavat puikot, pari mittaa ja neulomaan! 
Langaksi valitsin Sandnes Garnin Tynn Line -pellava-puuvillasekoitelangan. Siitä tulee täydellinen pellavapaita. 

Ajattelin julkaista teille ohjetta sitä mukaan, kun itse sitä neulon.

Lähden neulomaan paitaa ylhäältä alas, yhtenä kappaleena. Mikäli haluat neuloa itsellesi samasta langasta paidan, hyppää mukaan! Paidan koko voidaan mitoittaa ylhäältä alas neuloessa kokeilemalla ja mittaamalla matkan varrella.

Langaksi valitsin Sandnes Garnin Tynn Line -pellava-puuvillasekoitelangan. Se tuntuu ihanan pehmeältä ja laskeutuu hyvin. Puikkokooksi halusin ottaa suositusta suuremmat puikot, nro 3,5, koska en halua liian tiivistä pintaa.

Taustatietona, lähden tekemään neuletta koossa 48.
Kaula-aukon ympärysmitta n. 75 cm, rinnan ympärys valmiissa paidassa n. 120 cm.

Tästä se lähtee.

Yksinkertainen pellavapaita, neulottu ylhäältä alas, raglan-hihoilla. 

*muokattu silmukkamäärää 10.4. klo 18.30

Luo 3,5 koon  pyöröpuikolle (60 cm) 164 silmukkaa.
Silmukkamerkki kerroksen vaihtumisen merkiksi. Neulo pari kerrosta oikeaa.

Neulo 13 s oikein, aseta merkki (am), neulo 52 s oikein (selkä), am, neulo 27 s oikein (hiha), am, neulo 58 s oikein (rinta), am, neulo loput 14 s oikein (hiha).

Raglan-lisäykset

krs 1. Neulo koko ajan oikein. Tee lisäys aina, kun 1) silmukkamerkkiin on vielä yksi silmukka neulomatta 2) kun olet neulonut silmukkamerkin jälkeen yhden silmukan.
Eli ennen ja jälkeen jokaisen asetetun silmukkamerkin tulee lisäys. Kerroksella silmukkamäärä lisääntyy 8 silmukalla.
HUOM! Ei lisäyksiä kerroksen vaihtumista ilmoittavan merkin kohdalla!

krs 2. Neulo kerros oikein.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes hihan silmukat yltävät venyttämättä käsivartesi ympärille.

Ylhäältä alas neulottu pellavainen kesäpaita. Hihan silmukat odottavat vielä työstöä, ensin neulotaan helma loppuun. 

Hihojen ja helman silmukoiden erottelu toisistaan. 

120 cm rinnan ympärystä varten vartalon silmukoita tarvittiin yhteensä 268, hihan 100 silmukkaa per hiha siirrettiin apulangalle odottamaan.

Helmaa neulotaan suljettuna neuleena niin pitkästi kuin omiin mittoihin parhaimmalta tuntuu.

Testasin neuletta matkan varrella siirtämällä puolet silmukoista toiselle 100 cm pyöröpuikolle. Kaula-aukkoon suunnittelin jo etukäteen koristeeksi ja tueksi joko rapuvirkkausta tai kenties jälkikäteen neulottu resorireuna. Muuten neuleen mitat vaikuttaa oikein passelilta ja sellaiselta, kuin suunnittelinkin

Helma

Helman pituudeksi sopi mitoilleni hyvin 36 cm, mitattuna kainalosta. Yllätyksekseni lankaa on kulunut vasta vajaa 4 kerää (50 g per kerä) joten paita tulee olemaan todella kevyt ja edullinen!

Helman reunaan en halunnut resoria kun ei sitä ole kaula-aukossakaan ja pelkkään oikeaan silmukkaan lopettaminen saa helman rullautumaan. Päätin neuloa helmaan i-cord-reunan, katso video-ohje vaikka TÄSTÄ >>

Kun olin saanut i-cord-reunan neulottua niin sovitin paitaa päälleni. Tämä on aina jännä hetki, sillä ilman ohjetta tehdessä lopputulos yhä tuntuu arvoitukselta. Paita olikin juuri sellainen kuin pitikin!

Hihat taidan jättää lyhyeksi, jatkan niitä enää vähän hieman kavennellen sekä kaula-aukon viimeistelyä mietin vielä hetken. Nyt kuitenkin paidan sovittaminen on helppoa, kun kädentien silmukat ovat apulangalla eikä työssä roiku puikkoja.

Hihat

Poimin apulangalta pöyröpuikolle kaikki 100 silmukkaa ja yhdistin ne taas suljetuksi neuleeksi neulomalla ensimmäisellä kerroksella kaikki oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on hihan alareunassa, kainaloaukon kohdalla.

Halusin lyhyet hihat, joten kaventelin silmukoita joka toisella kerroksella, 1 silmukka heti kerroksen vaihtumiskohdan jälkeen ja 1 silmukka ennen kerroksen vaihtumiskohtaa hihan alareunassa.

Kaventelin näin siis joka toinen kerros (joka toinen kerros pelkkää oikeaa) kunnes puikolla oli 88 silmukkaa. Jatkoin oikean neulomista vielä 6 krs, jonka jälkeen päättelin hihan suun neulomalla oikeaa.

Tein saman myös toiselle hihalle.

Hihojen ja kaula-aukon viimeistely

Halusin kaula-aukkoon jotain pientä, että se näyttäisi viimeistellyltä ja pysyisi ryhdikkäänä. Päätin rapuvirkata reunaan pienen koristereunuksen.

Virkkasin kaula-aukon reunaan yhden kerroksen kiinteitä silmukoita (jätä joka neljäs silmukka virkkaamatta). Rapuvirkkaa seuraava kerros, katso ohje vaikka TÄSTÄ >>

Tein saman myös molempiin hihoihin.

Sen jälkeen päättele langan päät, ompele kainalon pieni aukki umpeen ja laita valmis paita likoamaan veteen jotta neulomisen jälki tasoittuu. Katso ohjeet aiemmasta postauksestani >>  (sivun alareunassa: Viimeistely).

Kesä, tule jo! Paita on jo valmis. 

Raglanhihat istuvat päälle aina kauniisti. Kuvassa näet myös rapuvirkatun kaula-aukon. 

Projekti onnistui yllättävän hyvin. Yllätyksiä matkalla oli langan vähäinen menekki (vain 200 g xxl-kokoon!). Kaula-aukko tuntui aluksi hieman liian avonaiselta, mutta virkattu reuna teki siitä ryhdikkään ja viimeistellyn.

Jos jotain voisin muuttaa, niin vaihtaisin värin, sillä yhäkään kovista toiveista huolimatta, puuteriroosa ei ole eikä tule olemaan minun värini. 🙂

Tynn Line, Line sekä Mandarin Grande ovat ihania kesäneulelankoja! 
Ne ja monet muut ihanat langat läydät Lankasataman verkkokaupasta. 

www.lankasatama.fi 

Mikäli sisältö oli kiinnostavaa, jaathan sen myös muille!